Complementary to the Yaler relay service we offer the following workshops, as a general introduction to connected products.

Connected products workshop (concepts)

We've been developing and actively monitoring technology in the field for years - from enterprise mobile applications to the Internet of Things. By presenting examples from various industries and introducing a simple Internet of Things reference model, we facilitate a new perspective on what becomes possible once physical products get an API.

Target audience

Enterprise R&D lead or technical product lead, if possible together with your in-house IP expert, ideally less than 10 people.

Example schedule, 4 hours

08:00Mutual introduction (30 min)
08:30Connected products (90 min)
10:00Reference model (15 min)
10:15Coffee break (15 min)
10:30Discussion (90 min)

Internet of Things workshop (hands-on)

The "bottom-up" approach of the Do it Yourself (DIY) and Maker movement becomes increasingly important for innovation in the enterprise. Get hands-on experience with Arduino controllers, sensors and actuators. Learn how to prototype Internet-connected products. If you prefer Linux or .NET, the workshop material is also available for BeagleBone or Netduino hardware.


Participants should bring a computer to install and run the development tools. Basic programming skills are an advantage but not required. If the workshop is held at your venue, we need a projector, a whiteboard and a robust Internet connection with DHCP.

Target audience

Everybody, from students to enterprise R&D, ideally around 10 participants.

Example schedule, 8 hours

08:30Mutual introduction (30 min)
09:00Connected products (1 hour, presentation)
10:00Getting started with hardware, IDE (2 hours, hands-on)
12:00Lunch (1 hour)
13:00Sensors and actuators (2 hours, hands-on)
15:00Monitoring and Web-control (2 hours, hands-on)
17:00Physical mash-ups (30 min, live coding)


Thomas Amberg (@tamberg) is a software engineer ETH, founder of and organizer of the IoT Zurich Meetup. As a regular at the MechArtLab hackerspace and at FabLab Zurich he works on DIY projects from the #OktoberfestOfThings Internet-connected Masskrug to assistive technology for elderly people.

Language and location

Workshops can be held in German or English, on your premises (incurs travel cost) or at Technopark Zürich, Switzerland.

Interested? Contact